3.Potraviny - zázračné léky
Skutečně, je to tak. V potravinách se vyskytuje velké množství přírodních léčiv, které nám mohou pomoci v našich zdravotních problémech nebo jim úplně předejít. Máme přírodní antibiotika, antiparazitika, antibakteriální potraviny, či antioxidanty, projímadla a potraviny s mnoha dalšími léčivými účinky. Stačí jen vědět kde hledat.
Ananas.
Potlačuje
záněty
(obsahuje
enzym
bromelin
s
protizánětlivými
účinky),
pomáhá
při
trávení,
pomáhá
rozpouštět
krevní
sraženiny
a díky
velmi
vysokému
obsahu
manganu
je
dobrý
při
prevenci
osteoporózy
a
zlomenin
kostí.
Má
také
antibakteriální,
antivirové
a mírně
estrogenické
účinky.
Avokádo.
Prospívají cévám. Snižují hladinu cholesterolu a rozšiřují cévy. Hlavní tuk v nich, kyselina olejová (jež se nachází i v olivovém oleji), působí jako antioxidant, který zabraňuje toxicitě cholesterolu LDL. Jsou i zdrojem glutathionu, silného antioxidantu, který blokuje účinky třiceti různých karcinogenů a při pokusech ve zkumavce zabraňuje množení viru HIV.
Baklažán.
Obsahuje glykoalkaloidy, které se ve formě masti využívají k léčení různých druhů rakoviny kůže, například karcinomu bazálních buněk. Baklažán může snížit i hladinu cholesterolu v krvi, působí i proti bakteriím a jako diuretim (zvyšuje močení).
Banány.
Uklidňují žaludek, jsou dobré na dyspepsii (podrážděný žaludek). Posilují výstelku žaludku proti kyselině a vředům. Mají antibiotické účinky.
Borůvky.
Působí jako neobvyklý druh antibiotika, protože brání uchycení bakterií, které způsobují infekce zažívacího traktu. Obsahují chemické látky, které zabraňují průjmu. Mají také antivirové účinky a vysoký obsah přírodního aspirinu.
Brambory.
Obsahují
protirakovinné
inhibitory
proteázy.
Díky
vysokému
obsahu
draslíku
mohou
zabránit
vysokému
krevnímu
tlaku
a
infarktům.
Mají
mírné
estrogenické
účinky.
Brokolice.
Jedinečný
komplex
všestranných
látek,
které
bojují
s
nemocemi.
Obsahuje
řadu
silných
antioxidantů,
včetně
kvercetinu,
glutathionu,
beta
karotenu,
indolů,
vitamínu
C atd.
Má
silné
protirakovinné
účinky,
zejména
proti
rakovině
plic,
tlustého
střeva
a
prsu.
Podobně
jako
jiné
druhy
křížaté
zeleniny
zrychluje
odstranění
estrogenu
z těla,
čímž
pomáhá
potlačit
rakovinu
prsu.
Je
bohatá
na vlákninu,
má
protivirové
a
protivředové
účinky.
Je
velkým
zdrojem
chrómu,
který
pomáhá
ovládat
hladinu
inzulinu
a
krevního
cukru.
Chrání
nejvíce,
když
se jí
syrová
nebo
lehce
tepelně
upravená.
Brusinky.
Mají
silné
antibiotické
vlastnosti,
které
zabraňují
baktériím
v
uchycení
k buňkám
výstelky
močového
měchýře
a močového
ústrojí.
Pomáhají
proto
zabránit
opakovaným
infekcím
močového
ústrojí.
Působí
i
proti
virům.
Celer.
Je
to
tradiční
vietnamský
lék
na
vysoký
krevní
tlak.
Má i
mírné
diuretické
účinky
(zvyšuje
močení).
Obsahuje
osm různých
druhů
protirakovinných
látek,
např.
ftalidy
a
polyacetyleny,
které
detoxikují
karcinogeny,
zejména
cigaretový
kouř.
U některých
jedinců
může
vyvolat
alergické
reakce.
Cibule (včetně pažitky, šalotky a pórku).
Jeden
z
nejstarších
léků
naší
civilizace.
Výjimečně
silný
antioxidant
s
protirakovinnými
účinky,
je
největším
zdrojem
kvercetinu,
který
se
spojuje
zvláště
s
potlačením
rakoviny
žaludku
u lidí.
Ředí
krev,
snižuje
hladinu
cholesterolu
LDL a
zvyšuje
hladinu
prospěšného
cholesterolu
HDL,
bojuje
s
astmatem,
chronickou
bronchitidou,
sennou
rýmou,
diabetem,
aterosklerózou
a
infekcemi.
Má
protizánětlivé,
antibiotické
a
antivirové
účinky.
Působí
jako mírné
sedativum
(zklidňuje).
Cibule
zhoršuje
pálení
žáhy
a může
vyvolat
nadýmání.
Cukr.
Je
to
sedativum,
vyvolává
spánek,
působí
proti
bolesti
a jako
antidepresivum.
Má
silné
antibakteriální
účinky.
Při
vnějším
použití
pomáhá
zhojit
rány.
Cukr
napomáhá
vzniku
zubního
kazu.
Může
mít
vztah
ke
Crohnově
nemoci.
Vyvolává
zvýšení
hladiny
cukru
v krvi
a
souvisí
s
metabolickým
syndromem
X
(porucha
hladiny
cukru
a tuku
v krvi
a s tím
spojené
civilizační
nemoci
včetně
obezity).
Vede k
přemnožení
plísní
ve střevě
a
poruchám
střevní
mikroflóry.
Čaj (včetně černého, zeleného, ne bylinkového).
Zejména díky katechinům působí proti srážení krve, chrání cévy, zabraňuje vředům, bojuje se zubním kazem, má antibiotické a protivirové účinky, působí proti průjmům, jako diuretikum a analgetikum (kofein). Nejvyšší obsah katechinů má čaj zelený. Pití nadměrného množství by mohlo zhoršit úzkost, nespavost, příznaky premenstruačního syndromu. Kvůli vysokému obsahu šťavelanů může čaj podněcovat i tvorbu ledvinových kamenů.
Česnek.
Ve všech směrech zázračný lék používaný již od začátku civilizace k léčení řady problémů. Jako antibiotikum je účinný proti bakteriím, parazitům zažívacího ústrojí i virům. Snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, obsahuje množství protirakovinných sloučenin a antioxidantů. Dobrý lék na nachlazení. Působí proti zahlenění, křečím a zánětům a usnadňuje vykašlávání. Zlepšuje reakce imunitního systému. Přináší úlevu při nadýmání, účinkuje proti průjmu, má estrogenické a diuretické účinky. Vysoké dávky syrového česneku mohou způsobit nadýmání, průjem a horečku.
Čokoláda.
Obsahuje
chemické
látky,
o kterých
se předpokládá,
že působí
na
neuromediátory
v
mozku,
může
způsobovat
závislost.
Tmavá
čokoláda
obsahuje
velmi
mnoho
mědi,
která
může
pomoci
odvrátit
onemocnění
kardiovaskulárního
systému
a když
se přidá
do mléka,
pomáhá
působit
proti
nesnášenlivosti
laktózy.
U některých
lidí
způsobuje
bolesti
hlavy.
Zhoršuje
pálení
žáhy.
Přispívá
k cystóze
prsu.
Datle.
Obsahují
mnoho
přírodního
aspirinu.
Mají
projímavý
účinek.
Sušené
ovoce
je
spojováno
s nižším
výskytem
určitých
druhů
rakoviny,
zejména
rakoviny
pankreatu.
Obsahují
sloučeniny,
které
mohou
vyvolat
bolesti
hlavy.
Dýně.
Nesmírně vysoký obsah beta karotenu, antioxidantu známého tím, že pomáhá zabránit četným zdravotním problémům, včetně infarktu, rakoviny, očních zákalů.
Fazole (všechny druhy fazole včetně čočky).
Účinný lék na snižování hladiny cholesterolu. Ovlivňují hladinu cukru v krvi. Výborná potravina na průjem. Mají vysoký obsah vlákniny. Jsou spojeny s nižším výskytem některých druhů rakoviny. U většiny lidí jsou hlavním zdrojem střevních plynů.
Feferonky.
Zlepšují
rozpouštění
krevních
sraženin,
zprůchodňují
dutiny
a dýchací
cesty,
rozpouštějí
hlen v
plicích,
usnadňují
odkašlávání,
pomáhají
zabránit
vzniku
bronchitidy,
rozedmy
a žaludečních
vředů.
Většina
farmakologických
účinků
papriky
se přiznává
kapsaicinu,
sloučeniny,
díky
níž
má
paprika
pálivou
chuť.
Kapsaicin
je i
silný
lék
proti
bolesti,
při
vdechování
ulevuje
bolestem
hlavy.
Pálivá
paprika
má
vysoký
obsah
přírodního
aspirinu,
zrychluje
metabolismus
a
spaluje
kalorie.
Fíky.
Již dlouho se v lidovém léčitelství používají při boji s rakovinou (obsahuje sloučeninu benzaldehyd). Působí i jako laxativum (pomáhá s vyprazdňováním), proti vředům, baktériím a parazitům. U některých lidí vyvolává bolesti hlavy.
Grapefruity.
Dužnina
obsahuje
jedinečný
pektin,
který
snižuje
hladinu
cholesterolu.
Působí
proti
rakovině
a zdá
se ,
že
jsou
zvlášť
účinné
proti
rakovině
žaludku
a
slinivky
břišní.
Šťáva
působí
proti
virům
a má
vysoký
obsah
různých
antioxidantů.
Výtažek
ze semínek
má
vysoké
antiseptické
účinky,
je to
jeden
z nejúčinnějších
prostředků
proti
plísňovým
onemocněním.
Toto
ovoce
může
zhoršit
pálení
žáhy.
Houby (asijské, včetně druhu šii-take).
Již
dlouho
jsou v
Asii
uctívány
jako lék
na
dlouhověkost,
srdeční
choroby
a
rakovinu.
Sloučenina
v houbách
šii-take,
lentinan,
má řadu
protivirových
účinků,
které
umocňují
obranné
funkce
organismu.
V Číně
se používají
k léčbě
leukemie
a v
Japonsku
k léčbě
rakoviny
prsu.
Výtažek
z těchto
hub
(B-glukansulfát)
japonští
vědci
označili
za účinnější
při léčbě
AIDS
než běžný
lék
AZT.
Poznámka:
Nejsou
známy
žádné
léčebné
účinky
běžných
žampiónů.
Tento
druh má
v
syrovém
stavu
rakovinotvorné
účinky,
protože
obsahuje
hydrazidy.
Hořčice (včetně křenu).
Již
po
staletí
uznávána
jako
účinný
lék
proti
zahlenění
a na
usnadnění
vykašlávání.
Má i
antibakteriální
účinky.
Zlepšuje
funkci
metabolismu
a
spaluje
kalorie
navíc.
Hrozny.
Bohatá zásobárna antioxidantů a sloučenin s protirakovinnými účinky. Červené hrozny (ne bílé nebo zelené) mají vysoký obsah antioxidantu kvercetinu. Hroznové slupky obsahují resveratrol, který potlačuje shlukování krevních destiček a zvyšuje hladinu prospěšného HDL cholesterolu.
Hřebíček.
Již
dlouho
se používá
proti
bolestem
zubů
a
proti
zánětům
při
revmatických
chorobách.
Účinkuje
proti
srážení
krve a
jeho
hlavní
složka,
eugenol,
působí
protizánětlivě.
Chřest.
Skvělý
zdroj
glutathionu,
antioxidantu
se
silně
protirakovinnými
účinky.
Jablka.
Snižují hladinu cholesterolu, obsahují protirakovinné látky. Mají mírné antibakteriální, protivirové, protizánětlivé a estrogenické účinky. Mají vysoký obsah vlákniny, pomáhají proti zácpě, potlačují chuť k jídlu. Šťáva může u dětí způsobit průjem.
Jahody.
Mají
protivirové
a
protirakovinné
účinky.
Působí
proti
dně,
revmatickým
potížím,
ledvinným
kaménkům,
onemocnění
jater
a močového
měchýře
a
chudokrevnosti.
Jogurt (bílý).
Stará zázračná potravina se silnými antibakteriálními a protirakovinnými účinky. Svým blahodárným působením na střevní mikroflóru zvyšuje funkci imunitního systému (stimulací tvorby gama interferonu). Podněcuje činnost přirozených "zabijáckých" buněk, které útočí na viry a nádory. Pomáhá při nachlazení a jiných infekcích horních dýchacích cest. Pomáhá při prevenci a léčení průjmu. Šálek jogurtu denně zabraňuje vaginitidě (kvasným infekcím) u žen. Pomáhá bojovat s problémy s kostmi, například s osteoporózou. Jogurt je bezpečný i pro lidi s nesnášenlivostí laktózy.
Kapusta (včetně růžičkové).
Bohatý zdroj různých antioxidantů a chemických látek s protirakovinnými účinky. Je také členem čeledi křížatých, takže obsahuje také protirakovinné indoly, které pomáhají ovládat hladinu estrogenu a odvracet rakovinu tlustého střeva. Řadí se mezi nejvýznamnější druhy zeleniny. Má však vysoký obsah šťavelanů, nedoporučuje se lidem s ledvinovými kameny.
Káva.
Většina farmakologických účinků - ne však všechny - pochází z vysoké koncentrace kofeinu, silné psychoaktivní drogy. Kofein v závislosti na individuální biologické konstituci a citlivosti může povznést náladu a dodat duševní energii. Zlepšuje duševní výkon. Kofein je možno použít jako první pomoc při astmatu. Rozšiřuje průdušky. Je mírně návykový. U některých jedinců vyvolává bolesti hlavy, úzkost a záchvaty paniky. Nadbytečné množství může způsobit psychické poruchy. Zabraňuje spánku. Káva (s kofeinem i bez) podporuje vylučování žaludečních kyselin. Může zhoršit pálení žáhy. U mnoha lidí podporuje stolici, u jiných způsobuje průjem.
Kiwi.
V čínské tradiční medicíně se předepisuje k léčení rakoviny žaludku a prsu. Má vysoký obsah vitamínu C, který četnými způsoby zabraňuje nemocím.
Kukuřice.
Má
protirakovinné
a
protivirové
účinky,
pravděpodobně
způsobené
přítomností
inhibitorů
proteáz.
Zvyšuje
hladinu
estrogenu.
Velice
běžná
příčina
potravinových
nesnášenlivostí
spojených
s příznaky
kloubního
revmatismu,
syndromu
dráždivého
tračníku
a
bolestí
hlavy.
Kurkuma.
Skutečně jeden ze zázračných léčivých druhů rostlin na světě. Její hlavní aktivní složkou je kurkumin, který má silné protizánětlivé účinky, které se vyrovnají kortisonu. Snižuje hladinu cholesterolu, brání srážení krve, snižuje hladinu cukru v krvi. Má silné protirakovinné účinky.
Květák.
Je členem čeledi křížatých, takže obsahuje také mnoho sloučenin, které bojují s rakovinou (zejména prsu a tlustého střeva) a regulují hormony. Jí se syrový nebo lehce vařený.
Lékořice.
Silný
a
mnohostranný
lék.
Má
silné
protirakovinné
účinky,
díky
vysoké
koncentraci
glycyrrhizinu.
Má
antibakteriální
účinek,
bojuje
s vředy
a průjmy.
Konzumace
příliš
velkého
množství
může
být
nebezpečná,
protože
zvyšuje
krevní
tlak.
Nedoporučuje
se zvláště
těhotným
ženám.
Maliny.
Uvolňují křeče při onemocnění žlučníku, obsahují mnoho přírodního aspirinu a snižují horečku. Působí proti rakovině a virům.
Med.
Má
silné
antibiotické
účinky.
Působí
jako
sedativum,
má
uklidňující
účinky.
Neměl
by se
dávat
dětem
mladším
jednoho
roku,
pro
nebezpečí
otravy
botulotoxinem
s možným
následkem
smrti.
Mléko.
Zejména nízkotučné bojuje s rakovinou, snad s rakovinou plic, žaludku a děložního hrdla. Může pomoci zabránit vysokému krevnímu tlaku. Mléčný tuk však rakovinu (hlavně prsu a prostaty) a choroby srdce podporuje. Mléko přispívá ke zvýšené tvorbě hlenu v dýchacích cestách, takže během nachlazení by se nemělo pít. Nedoceněné je i nebezpečí mléka při vyvolávání "alergických" reakcí, které způsobují bolesti kloubů a příznaky kloubního revmatismu, astmatu, syndromu dráždivého tračníku a průjmu. Existuje podezření, že u dětí mléko způsobuje koliku, dýchací problémy, nespavost, svědivé vyrážky, migrény, infekce ucha, nebo k nim přispívá. V rozporu s lidovou pověrou mléko podporuje tvorbu žaludeční kyseliny a zpomaluje hojení vředů.
Mořské řasy.
Druh
Laminaria
má
antibakteriální
a
protivirové
účinky
- zabíjí
například
virus
oparu.
Může
snížit
krevní
tlak a
hladinu
cholesterolu
v
krvi.
Druh
Wakame
zlepšuje
funkci
imunitního
systému.
Většina
mořských
řas působí
proti
rakovině.
Obsahují
mnoho
jódu
a
mohou
zhoršovat
akné.
Mrkev.
Je
skvělým
zdrojem
beta
karotenu,
silného
antioxidantu,
který
působí
proti
rakovině,
chrání
cévy,
zlepšuje
funkci
imunitního
systému,
bojuje
s
infekcemi
a má
mnoho
dalších
ochranných
funkcí.
Snižuje
pravděpodobnost
degenerativních
onemocnění
oka. Přispívá
k
pravidelné
stolici.
Olivový olej.
Velmi
účinně
chrání
cévy,
snižuje
cholesterol.
Snižuje
krevní
tlak,
pomáhá
regulovat
hladinu
krevního
cukru.Má
silné
antioxidační
vlastnosti.
Může
přispět
k odvrácení
rakoviny.
Je to
jeden
ze základů
zdravé
středomořské
stravy
a říká
se mu
"elixír
dlouhověkosti".
Oves.
Snižuje
hladinu
cholesterolu,
stabilizuje
hladinu
cukru
v
krvi,
má
estrogenické
a
antioxidační
účinky.
Také
obsahuje
psychoaktivní
sloučeniny,
které
mohou
potlačit
touhu
po
nikotinu
a působí
antidepresivně.
Vysoké
dávky
mohou
způsobit
nadýmání
a
bolesti
břicha.
Podobně
jako
jiné
obilniny
u
citlivých
jedinců
může
vyvolat
nesnášenlivost
a
chronické
střevní
potíže.
Ořechy.
Chrání
před
rakovinou
a
infarkty.
Vlašské
ořechy
a
mandle
obsahují
vysoké
koncentrace
antioxidační
kyseliny
olejové,
která
stejně
jako
olivový
olej
chrání
cévy.
Para ořechy
jsou
velmi
bohaté
na
selen,
antioxidant
spojovaný
s nižším
výskytem
srdečních
chorob
a
rakoviny.
Vlašské
ořechy
obsahují
kyselinu
ellagovou,
antioxidant
s
protirakovinnými
účinky.
Ořechy
obsahují
vysoké
množství
antioxidačního
vitamínu
E, dobře
regulují
hladinu
inzulínu
a
cukru
v
krvi.
Arašídy
mají
estrogenické
účinky.
U
citlivých
osob
jsou
arašídy
častou
příčinou
alergických
reakcí
a jsou
často
postiženy
plísní.
Petržel.
Díky
vysokým
koncentracím
antioxidantů,
jako
jsou
monoterpeny,
ftalidy
a
polyacetyleny,
působí
proti
rakovině.
Může
pomoci
detoxikovat
a
neutralizovat
karcinogeny.
Působí
i jako
diuretikum.
Pískavice řecké seno.
Toto
koření
běžné
na Středním
východě
působí
proti
cukrovce.
Pomáhá
ovládat
výkyvy
hladiny
cukru
a
inzulínu
v
krvi.
Také
působí
proti
průjmům,
vředům,
rakovině,
má
tendenci
snižovat
krevní
tlak,
pomáhá
proti
nadýmání.
Pomeranče.
Úplný
komplex
všech
známých
druhů
přírodních
látek,
které
potlačují
rakovinu
-
karotenoidů,
terpenů
a
flavonoidů.
Také
jsou
bohaté
na
vitamín
C a
beta
karoten.
Zvláště
spojovány
s nižším
výskytem
rakoviny
pankreatu.
Mohou
zabránit
záchvatům
astmatu,
bronchitidě,
rakovině
prsu a
žaludku,
ateroskleróze,
onemocněním
dásní
a zlepšují
kvalitu
spermatu.
Mohou
zhoršit
pálení
žáhy.
Pšenice.
Celozrnná pšenice a zejména otruby patří mezi nejlepší preventivní prostředky proti zácpě. Otruby mají silné protirakovinné účinky. Snižují zásobu estrogenu a tak působí proti rakovině prsu. Také působí proti parazitům. Na druhé straně se pšenice umístila velmi vysoko mezi potravinami, jež vyvolávají nesnášenlivosti a alergie, které se projevují příznaky kloubního revmatismu, syndromem dráždivého tračníku a neurologickými onemocněními.
Rajčata.
Hlavní zdroj lykopenu, obdivuhodné látky s antioxidačními a protirakovinnými účinky. Jako všechny lilkovité může však při větší konzumaci vést k nesnášenlivosti a průjmům.
Ryby a rybí tuk.
Potravina s pozoruhodnými terapeutickými a preventivními vlastnostmi. Ovlivňuje choroby srdce, zabraňuje úmrtí na infarkt. Rybí tuk může ulevit příznakům kloubního revmatismu, osteoartritidě, astmatu, lupénce, vysokému krevnímu tlaku, Raynaudově nemoci, migrénám, zánětu střeva a snad i roztroušené skleróze. Může pomoci odvrátit mrtvici. Známá látka s protizánětlivými a antikoagulačními účinky. Ryby mohou přispět k ochraně před vznikem nesnášenlivosti glukózy a cukrovce druhého typu. Některé ryby mají vysoký obsah antioxidantů, jako je selen a koenzym Q-10. Vykazují protirakovinný účinek, brání zvláště vzniku rakoviny tlustého střeva a šíření rakoviny prsu.
Rýže.
Působí
proti
průjmům
a
rakovině.
Podobně
jako
jiná
semena
obsahuje
protirakovinné
inhibitory
proteázy.
Ze všech
obilnin
s
nejnižší
pravděpodobností
vyvolává
nadýmání
nebo
nepříznivé
reakce
(nesnášenlivosti),
jež
způsobují
bolesti
břicha
(například
spastický
tračník),
proto
se
doporučuje
jako základ
stravy
při
podobných
obtížích.
Rýžové
otruby
jsou
vynikající
při zácpě,
snižují
hladinu
cholesterolu
a mají
tendenci
bránit
vzniku
ledvinných
kamenů.
Skořice.
Účinně
stimuluje
činnost
inzulínu,
a
proto
může
pomoci
u lidí
s
cukrovkou
II.
typu.
Sladká paprika.
Ohromný
zdroj
antioxidantu
beta
karotenu,
jenž
je
spojován
s
prevencí
chorob
srdce,
zákalů,
mrtvice
a četných
druhů
rakoviny.
Sojové boby.
Mají
plno
farmakologických
účinků.
Jsou
bohaté
na
hormony,
u žen
po přechodu
zvyšují
hladinu
estrogenů,
takže
chrání
proti
osteoporoze
a příznakům
"přechodu".
Jsou
také
nejbohatším
zdrojem
silných
inhibitorů
proteázy,
které
mají
protirakovinné
a
protivirové
účinky.
Snižují
hladinu
cholesterolu
v krvi
a
potlačují
vznik
a pomáhají
rozpustit
ledvinové
kameny.
Švestky (i sušené).
Známé
projímadlo.
Mají
vysoký
obsah
vlákniny,
sorbitu
a přírodního
aspirinu.
Špenát.
Je skvělým zdrojem antioxidantů a látek s protirakovinnými účinky, obsahuje vysoké množství beta karotenu a luteinu. Je bohatý na vlákninu. Má výjimečně vysoký obsah šťavelanů, proto se nedoporučuje lidem s ledvinovými kameny. Špenát by se měl jíst syrový nebo vařený jen lehce.
Víno (pouze suché "dry").
Při pití jedné skleničky denně prospívá kardiovaskulárnímu systému. Zvyšují množství cholesterolu HDL, který chrání srdce. Zvyšuje hladinu estrogenů, zabíjí bakterie, potlačuje viry a může také zabránit vzniku žlučových kamenů. Bílé i červené víno může u některých jedinců vyvolat migrény. Protože víno je alkohol, jeho nadbytek může poškodit srdce, játra a mozek.
Vodní meloun.
Obsahuje
vysoká
množství
lykopenu
a
glutathionu,
antioxidačních
a
protirakovinných
sloučenin.
Má
také
mírné
antibakteriální
a
antikoagulační
účinky.
Zázvor.
Již
po
staletí
se v
Asii
používá
k léčení
nevolnosti,
zvracení,
bolestí
hlavy,
zahlenění,
choleře,
nachlazení,
průjmu,
bolesti
břicha,
revmatismu
a
nervových
onemocnění.
Pomáhá
zvrátit
migrény
a záněty
kostí
a
kloubů.
Působí
proti
srážení
krve a
zánětům,
má
antibiotické
a
antidepresivní
účinky
a silné
antioxidační
vlastnosti.
Při
boji s
rakovinou
dosahuje
jedněch
z
nejlepších
výsledků.
Zelí.
Bylo ve starém Římě ctěno jako lék na rakovinu. Obsahuje četné protirakovinné a antioxidační sloučeniny. Zrychluje metabolismus estrogenů. Potlačuje růst polypů, předehry k rakovině tlustého střeva. Chrání před rakovinou žaludku. Zelí obsahuje sloučeniny účinné proti vředům, zelná šťáva pomáhá vředy vyléčit. Má antibakteriální a protivirové účinky. U některých lidí může způsobit nadýmání a průjmy a zhoršovat kvasinková onemocnění. Kyselé zelí (bohaté na tyramin) může přispět ke vzniku migrén. Tepelná úprava některé účinky ničí, proto má syrové zelí celkově silnější farmakologické účinky.
Autor: Dr. K.Klepišová, Okresní hygienická stanice v Mostě
Zdroj: https://www.ecmost.cz