17.Jídlo na očistu od cholesterolu
Jídlo pomůže vyčistit krevní cévy od plaků cholesterolu
V současné době jsou nejčastější kardiovaskulární onemocnění. Jsou také příčinou předčasné smrti. Ucpané tepny jsou příčinou kardiovaskulárních onemocnění. Některé potraviny a špatné návyky vedou k zablokování. Existuje však jídlo, které naopak čistí krevní cévy od plaků cholesterolu.
Ovesné vločky
Nejužitečnější nejsou ovesné vločky, které se prodávají v obchodech ve formě vloček, ale celozrnné. Již před 20 lety se díky četným experimentům ukázalo, že ovesné vločky jsou vynikajícím profylaktickým činidlem pro čisté cévy. Oves je bohatý na takzvanou vlákninu, která pomáhá snižovat nebezpečnou hladinu cholesterolu v krvi. Pravidelně se ale usazuje na stěnách krevních cév. Takže ovesné vločky ráno jsou skvělý nápad na snídani.
Fazole
Fazole jsou bohatým zdrojem vlákniny i rostlinných bílkovin. Nejen to, existuje také mnoho antioxidantů, které aktivně bojují proti zánětlivým procesům, které zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Fazolová jídla by se tedy měla konzumovat asi dvakrát týdně, a to bude stačit.
Čočka
Čočka je také bohatá na rostlinné bílkoviny a vlákninu, která čistí toxiny a plaky cholesterolu. Při hypertenzi jsou cévy poškozeny. Čočka je tedy schopna je neutralizovat. Obsahuje zdravý draslík, hořčík a vápník. A minerály pomáhají udržovat normální krevní tlak.
Mastné ryby
Mastné ryby jsou nejbohatším zdrojem esenciálních omega-3 mastných kyselin. Jsou schopeny snížit množství cholesterolových plaků v krvi a vyčistit krevní cévy. Dvakrát týdně by tedy na stole měly být mastné ryby, například losos, makrela, sardinky a další.
Avokádo
Avokádo si získalo titul superpotraviny, a to z dobrého důvodu. Ovoce obsahuje polynenasycené a mononenasycené tuky, které snižují hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi a zároveň zvyšují hladinu dobrého. Existuje také spousta vlákniny, která čistí od toxinů .
Pistácie
Pistácie dokonale čistí krevní cévy díky prospěšným tukům v jejich složení a rostlinným sterolům. Ty blokují vstřebávání cholesterolu tělem.
Kurkuma
Kurkuma obsahuje látku zvanou kurkumin. Zabraňuje hromadění nebezpečných tuků a chrání před ucpáním tepen.
Vodní meloun
Meloun obsahuje hodně aminokyseliny zvané citrulin. Podporuje produkci dusíku v těle, což zase obnovuje pružnost cév. Zotavují se tedy z poškození plaky cholesterolu.