10.Stravou proti rakovině
Co
je to rakovina
Rakovina je nádorové onemocnění způsobené nekontrolovaným růstem nádorových buněk, spojené s ničením okolních tkání, vytvářením metastáz a celkovým působením na organismus. Toto onemocnění je fenomén současnosti, se kterým se setkáváme stále častěji a ohrožuje nás i naše okolí.
Genetické
předpoklady k rakovině
Rakovinu si mnohem více spojujeme s naší
genetikou a geny, které jsme obdrželi, jak s
životním stylem, který vedeme. Pravda je však
přesně opačná. Toto potvrzuje i mnoho studií.
Například podle vědeckého časopisu The New
England Journal of Medicine uvádí, že geny
biologických rodičů, kteří podlehli rakovině,
neměly žádný vliv na vznik rakoviny u dětí,
které nechali adoptovat. Na straně druhé,
pokud adoptivní rodič zemřel na rakovinu, výskyt
úmrtí na rakovinu u adoptovaných dětí se
5-násobně zvýšil. Všechny výzkumy rakoviny
se shodují na následujícím: genetické
faktory přispívají nanejvýš 15-těmi
procenty k úmrtím způsobených rakovinou.
Otázkou
je také, proč rakovina, která dřímá v každém
z nás, se neprojeví u každého.
Jak je možné, že v západních zemích - v
Americe a Evropě je mnohem více lidí trpících
rakovinou, či jiných civilizačních onemocnění
než na východě - v Asii a Japonsku? Ano, je
to v životním stylu, který vedeme a ve stravě
jakou přijímáme. Jednoduše, neexistuje žádná
jiná souvislost.
Strava
jako prevence
A proto, zejména vhodně zvolená zásaditá
strava dokáže být důležitou součástí
prevence vůči rakovině, ale také lékem na
její uzdravení. Kompletní změna stravy tělo
detoxikuje a vytvoří v ní zásadité prostředí.Při přípravě vašeho "zdravějšího"
jídelníčku mějte na paměti, že účinnost
stravy se zvýší, pokud se bude skládat z co
největšího počtu složek, to znamená, že
klíč ke zdraví tkví iv její bohaté
pestrosti.
kurkuma
Toto žluté koření
pocházející z Indie je jedním z nejúčinnějších
v boji proti této chorobě. Kurkuma, jako součást
koření kari obsahuje totiž kurkumin, který
nejenže odstraňuje karcinogeny, spíše než
mohou narušit DNA, ale kromě toho potlačuje i
zánětlivou bílkovinu, která povzbuzuje růst
nádorů. Kurkuma navíc brání tomu, aby nádorové
buňky pronikly do krevního oběhu, který potřebují
k přežití a rozmnožování. Indové používají
toto koření běžně, denně průměrně 1,5 až
2 gramy. Pro své protizánětlivé vlastnosti
se hojně používá iv ajurvédské medicíně.
Součástí kari koření je také pepř, které
zvyšuje vstřebávání kurkuminu. Jelikož je
však kurkuma v kari koření obsažena jen 20
procenty, je vhodnější použít přímo
kurkumu v kombinaci s pepřem. Takto připravené
koření můžete použít do polévek, omáček,
k masu nebo zelenině.
zelený čaj
Toto žluté koření
pocházející z Indie je jedním z nejúčinnějších
v boji proti této chorobě. Kurkuma, jako součást
koření kari obsahuje totiž kurkumin, který
nejenže odstraňuje karcinogeny, spíše než
mohou narušit DNA, ale kromě toho potlačuje i
zánětlivou bílkovinu, která povzbuzuje růst
nádorů. Kurkuma navíc brání tomu, aby nádorové
buňky pronikly do krevního oběhu, který potřebují
k přežití a rozmnožování. Indové používají
toto koření běžně, denně průměrně 1,5 až
2 gramy. Pro své protizánětlivé vlastnosti
se hojně používá iv ajurvédské medicíně.
Součástí kari koření je také pepř, které
zvyšuje vstřebávání kurkuminu. Jelikož je
však kurkuma v kari koření obsažena jen 20
procenty, je vhodnější použít přímo
kurkumu v kombinaci s pepřem. Takto připravené
koření můžete použít do polévek, omáček,
k masu nebo zelenině.
zelený čaj
Zelený čaj je léčivý, protože obsahuje velké množství antioxidantů. Hlavně jeden z nich, nazývaný epigalokatechingalát - EGCG je velmi účinný, protože blokuje enzym, který podporuje růst rakovinných buněk. Studie prokázaly, že EGCG výrazně zpomaluje rozvoj leukémie, rakoviny prsu, prostaty, ledvin, kůže a úst. Čaj třeba pít pravidelně, denně si můžete dopřát i 4 až 5 šálků.
skořice
Skořice snižuje
hladinu cholesterolu má antioxidační,
antibakteriální a relaxační charakter. Nedávné
výzkumy prováděné v Japonsku a Austrálii
dokázali, že i pokročilá rakovina kostí, žaludku
a střev může být léčena s úspěchem.
Pacienti trpící těmito druhy rakoviny by měli
užívat lžíci medu a 1/3 lžíce skořice měsíc
3x denně.
kopřiva
Kopřiva dvoudomá je u
nás známou bylinkou, pomáhá při různých
chorobách, čaj z ní čistí krev, podporuje
tvorbu červených krvinek, je prý účinná při
leukémii. Kromě toho je užitečná při
chorobách močových a dýchacích orgánů, při
kataru žaludku a střev, cukrovce a jiných
chorobách látkové přeměny. Léčí zánět
ledvin, i jater.
zázvor
Surový zázvor má
intenzivní, pronikavou, až pikantní vůni. Je
to antioxidant se silnými protizánětlivými
vlastnostmi. Nápoj ze zázvoru pomáhá zmírnit
pocit na zvracení při chemoterapii nebo
radioterapii. Zázvor lze uchovávat v ledničce
i 2-3 týdny, oloupat byste ho měli těsně před
použitím. Pokud ho chcete déle skladovat, můžete
jej neblanšírovaný zmrazit.
česnek, cibule, zelená cibulka, pažitka
Česnek sám o sobě má
vynikající antibakteriální, protiparazitární,
protiplísňové a protikvasinkové účinky.
Kromě toho pomáhá při rozpouštění tuků,
nánosů a krevních sraženin. Tyto účinky,
pouze ve slabší míře mají i cibule a pažitka.
Zelenina z této skupiny pomáhá regulovat
krevní tlak, to znamená, že snižuje uvolňování
inzulinu a růstového faktoru inzulínu, a tím
i růst rakovinných buněk.
zelená listová zelenina: brokolice, bílé a červené zelí, květák, kapusta, špenát
Zelená listová zelenina obsahují látky s výrazně
protinádorovými účinky, zejména sulforafan.
U této zeleniny se doporučuje se jen velmi krátké
vaření (3 - 5 minut), zejména brokolice ztrácí
účinné látky při delším vaření, připravujte
ji na páře nebo osmažte rychle na olivovém
oleji. Ideální je jíst jejich syrové, nebo
ve formě čerstvé šťávy.
Barevná zelenina: mrkev, paprika, rajče, červená řepa
Mrkev, brambory, dýně, paprika, červená řepa
(červená řepa), rajčata a všechny druhy
jasně zbarvené zeleniny a ovoce (žluté, červené,
zelené, oranžové) obsahují hodně vitamínu
A a lykopen. (Lykopen je nejsilnější
antioxidant rostlinného původu, který pomáhá
snížit riziko vzniku rakoviny iu lidí s
genetickými predispozicemi k nádorům!). Obě
tyto látky mají prokázanou schopnost zpomalit
růst určitých rakovinových buněk. Vyvarujte
se dlouhému vaření zeleniny, ideální je připravit
je na olivovém oleji, vodě nebo v páře, a v
co nejkratším čase. Výjimkou jsou snad jen
rajčata, při kterých se lykopen uvolňuje právě
při varení.Surovú zeleninu je třeba dobře
rozkousat, abyste co nejméně zatěžovali tělo
a zároveň se dostali právě k jádru živin.
Účinné jsou i doma připravené zeleninové
(nebo zelenino-ovocné) šťávy. Šťávy si připravte
máčením, lisováním nebo mixováním a po přípravě
šťávu ihned zkonzumujte, neodkládejte si ji
na později, tedy udělejte si jen tolik šťávy,
kolik v dané chvíli vypijete. Vyzkoušejte čistou
mrkvovou šťávu nebo šťávu v kombinaci
mrkev - řepa - citron, mrkev - špenát, mrkev
- řepa - celer - petržlen.Voľte kvalitní
(nejideálnější vlastnoručně vypěstovanou)
zeleninu a ovoce. Pokud tuto možnost nemáte,
zkuste si ji opatřit prostřednictvím přátel
či známých. Kupujte produkty vypěstované v
domácím prostředí, od místních prodejců,
bio produkty a nezapomeňte jakoukoliv zeleninu
a ovoce před konzumací velmi pečlivě omýt
pod proudem teplé vody, aby se případné postřiky
vyčistí.
Červené bobulovité ovoce: borůvky, maliny, jahody, ostružiny, rybíz, brusinky
Tyto chutné druhy ovoce řadíme mezi
superpotraviny s vynikajícím obsahem
antioxidantů, s výbornými vlastnostmi pro
zdraví a vitalitu člověka, podporující
imunitní systém a bojující proti rakovině.
Žádná jiná bobulovin neobsahuje tolik
kyseliny elagovej jako ostružina, a proto je
dobrým pomocníkem na tlumení růstu tumorů.
Brusinky vyléčí močové ústrojí, borůvky
podpoří imunitní systém, zlepší stolici,
maliny léčí záněty. V létě si dopřejte
co nejvíce tohoto sezónního ovoce, pozor
rychle se kazí, tak pokud je nevíte spotřebovat,
raději si je hned zamrazte.
citrusové ovoce
Citrony, pomeranče nebo grapefruity, jsou
vynikajícím zdrojem vitamínu C. Kromě toho však
citrusy obsahují velmi účinné fytochemické
látky, např. polyfenoly, které mají
schopnost zasahovat do procesů, které vedou k
rakovinnému onemocnění. V různé odborné
literatuře se uvádí, že působí přímo na
rakovinné buňky, omezí jejich reprodukční
schopnosti, a tím zastaví další vývoj
nemoci.
luštěniny
Luštěniny jsou zralá semena rostlin z čeledi bobovitých. Patří sem hrách, čočka, fazole, bob, nebo cizrna. Tyto plodiny jsou důležité, protože obsahují velké množství rostlinných bílkovin (slouží jako náhrada masných bílkovin), škrobu, vlákniny, esenciálních mastných kyselin, vitamínů a minerálních látek. Díky vláknině podporují trávení a vážou na sebe toxické látky a tuky, které odvádějí pryč z těla.
Ořechy: vlašské, lískové, mandle
Ořechy obsahují řadu látek, které zpomalují
rakovinné bujení, jako jsou omega-3 nenasycené
mastné kyseliny, antioxidanty a fytosteroly.
Jsou také zdrojem energie, vitamínů a minerálů.
Dopřejte si denně hrst vlašských nebo lískových
ořechů, či neloupaných mandlí.
granátové jablko
Granátové jablko je také bohaté na zastoupení
polyfenolů, které jsou odpovědné za krásnou
červenou barvu granátových zrníček.
Polyfenoly jsou navíc silné antioxidanty, a
proto je i šťáva z granátového jablka silným
bojovníkem proti rakovině. Kromě toho granátové
jablko čistí cévy a podporuje činnost srdce.
Tmavá - hořká čokoláda
Tmavá čokoláda (čím více procent kakaa tím lépe) obsahuje vitamíny, minerály a zejména silné antioxidanty, bojující proti volným radikálům, které mohou způsobovat rakovinu. Kakaové polyfenoly z tmavé čokolády snižují riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Antioxidanty zároveň slouží i jako ochrana před vedlejšími účinky chemoterapie. Tmavá čokoláda je také prospěšná pro mozek, srdce, cévy a díky serotoninem zlepšuje náladu. Pokud máte chuť na sladkosti, sáhněte právě po hořké čokoládě.
Ryby bohaté na omega-3 nenasycené mastné kyseliny
Omega-3 mastné kyseliny jsou potřebné pro správné
fungování celého našeho organismu, mají výrazné
protizánětlivé účinky a údajně také chrání
proti některým druhům rakoviny. Denně si dopřejte
dávku ryb: lososa, tuňáka, makrelu, sardinky,
sleď, úhoře nebo pstruha. Pokud vám ryby
"nevoní", zkuste alespoň rybí olej
v kapslích.
lněná semena
Lněná semena jsou také výborným zdrojem
omega-3 mastných kyselin, lignin a vlákniny.
Protirakovinné zbraně semínek jsou ukryté právě
v jejich nitru, proto je třeba je před
konzumací umlít na kávovém nebo makovém mlýnku
nebo důkladně podrtit v hmoždíři. Semínka
smíchejte s čerstvým tvarohem, případně bílým
jogurtem a takto konzumujte. Pozor, semena si
nikdy Nemelte dopředu, protože se rychle kazí,
ale namelte si jen tolik, kolik právě spotřebujete.
Na snídani a na večeři si klidně dopřejte
po dvě PL čerstvě rozemletých lněných semínek.
K mletým semínkům a tvarohu můžete pro lepší
účinky přidat i 100 procentní lněný olej,
který si koupíte v bio potravinách. Lněný
olej vzniká lisováním semen za studena, pozor
však na to, jak jej skladujete, protože rychle
oxiduje. Po otevření ho spotřebujte nejpozději
do 3 měsíců a držte jej na tmavém a suchém
místě v chladu. Lněný lej se používá výhradně
na studenou kuchyni! Míchat jej můžete s čerstvým
salátem, zelím, kapustou, brokolicí, cibulí,
pórkem, nebo česnekem.
Kromě lněného oleje je zdrojem omega 3-mastných
kyselin i olivový olej. Nejlepší je takzvaný
panenský, lisovaný za studena, který se používá
jako zálivka na saláty, do marinád, je
vynikající v kombinaci s rajčaty, bazalkou a
jinou zeleninou, použít jej můžete i na
rychlé osmahnuté zeleniny ve wok pánvi.
Meruňkové jadérka - B17
MUDr. Dean Burk, dlouholetý ředitel NCI (Národní institut pro výzkum rakoviny, USA), jeden z nejvýznamnějších odborníků v oblasti biochemie, uvedl, že za 45 let, které věnoval studiu a výzkumu rakoviny, se nesetkal s účinnější látkou pro kontrolu rakoviny jako je vitamin B 17. (Vitamin B17 je v podstatě obchodní název pro látku ve světě známou pod názvem laetril). Laetril obsahuje mimo jiné molekulu látky, zvané amygdalin. Amygdalin můžeme najít ve více než 1 200 rostlinách, především však v jádrech meruněk a hořkých mandlí.
Houby šitake, maitake, reiši
I když tyto názvy zavání exotikou, popřemýšlejte
o jejich zařazení do vašeho jídelníčku.
Jejich účinky na zdraví jsou totiž různými
studiemi dávno dokázané. Houba šitake pochází
z Asie, kde si ji už tisíce let cení jako
potravinu, ale i jako léčivo. Houba podporuje
imunitní systém, pomáhá při vyčerpání,
potížích se žaludkem, působí preventivně
proti rakovině, dokáže brzdit růst nádorů
a jejich bujení. Reiši se využívá i v tradiční
čínské medicíně a její jméno je božská
houba nesmrtelnosti. Byly prokázány její podpůrné
účinky při léčení rakoviny prostaty.
kefír
I když je chuťově kyselý, vyvolává v těle zásadité prostředí. Kefírový nápoj má schopnost vyrovnat se v trávicím traktu s přemnoženými kvasinkami, bakteriemi, viry a stimulovat tak imunitní systém. Rozkládá těžko stravitelné látky a brání tak shromažďování a hnití potravy ve střevech. Kromě toho, že obnovuje střevní mikroflóru, léčí i zácpu, onemocnění žlučníku, jater, nemoci nervů, pomáhá i při vyrážkách, ekzémech a kvasinkových infekcích. Kefír zadržuje metastázy a brzdí jejich vývoj. Pokud s pitím kefíru li začít, třeba zpočátku pít menší množství a postupně ho zvyšovat.
čistá voda
Vodu potřebuje každá buňka našeho organismu, aby mohla správně vykonávat svou funkci. Denně vypijte i 2 litry vody, v vedrech, nebo zvýšené námaze i více. Voda také může chránit před rakovinou močového měchýře, protože tekutiny rozpouštějí všechny potenciální karcinogeny ukládajíce v moči. Pokud pijete vodu z vodovodu, nechte ji před tím odstát na 10 minut ve skleněné nádobě.
zakázaná strava
Následující potraviny mohou být jednou z
příčin vzniku civilizačních onemocnění
(i rakoviny), proto je podle možnosti vylučte
ze svého jídelníčku. Jsou to zejména:cukr a sladkosti - koláče, sušenky, mléčná
čokoláda, umělá sladidla, slazené
bublinkové nápoje, alkohol, kravské mléko
a sýry, červené maso a uzeniny, i ryby
uzené, salám, párky, bílý chléb a bílá
rýže, margaríny, jakékoliv ovocné a
zeleninové šťávy kupované v lahvích a
krabičkách, pasterované jsou
kyselinotvorné. Pozor, zvýšený obsah
cukru najdete iv čerstvém ovoci (např švestka,
hruška), které proto doporučujeme
konzumovat s mírou. Zredukujte i množství
vajíček, pokud je ale máte rádi, volte
ty z domácího chovu.
Zdravý životní stylNezapomeňte, že kromě změny stravovacích
návyků je třeba upravit i váš celkový
životní styl. Vznik nádorů podporuje i
sedavý způsob života, málo pohybu, kouření
a pasivní kouření.
Najde medicína zázračný lék na
rakovinu?Medicína v tom má jasno. Lékař léčí léky.
Léčí nemoc, nikoliv však člověka.
Nehledá příčinu, ale spíše potlačuje
symptomy projevů onemocnění. Jen těžko
uvěřit, že v době, kdy farmaceutický průmysl
dosahuje ročně miliardové zisky z prodeje
léků nebo z nákladů na léčbu, má zájem
o vynalezení rychlého, levného,
nebo nebodaj účinného léku.
Právě naopak. Podle některých expertů
by pro zajištění kvalitní lékařské péče
stačilo 3000 léků, ale na světě dnes
existuje přes 200 000 léků s ročním
obratem několika set miliard.I když medicína nasadila do boje proti
rakovině tak silné zbraně jako ozařování
či chemoterapii, kolik lidí nakonec zemřelo
na následky vedlejších účinků těchto
terapií? Chemoterapie totiž ničí nejen nádorové
buňky, ale i ty zdravé a ty, které jsou
odpovědné za imunitu. Obvykle pacienti po
této terapii pociťují silnou únavu,
nevolnost, dochází k vypadávání vlasů
a pacienti jsou doslova ještě více
psychicky oslabení než při samotném
onemocnění.I proto stále větší skupiny obyvatel, i
některých lékařů, přišli k názorům,
že za prvé není bezpodmínečně nutné
rychlé zničení nádoru, a za druhé, že
rakovina vůbec nemusí být smrtelné
onemocnění. Je jen na vás, co si
vyberete.
na závěrTímto článkem v žádném případě
nezavrhl moderní medicínu. V případě
akutního onemocnění, jako infarkt, či zánět
slepého střeva je třeba je řešit rychle
a efektivně. V případě rakoviny odpověď
není jednoznačná, vždy závisí na konkrétním
typu onemocnění nebo stupně. Je však vždy
lepší a účinnější nejprve najít příčinu
samotného problému a přitom podpořit přirozené
samoléčení organismu.Častokrát je přitom třeba změnit celkový
životní styl, zejména stravovací návyky
a začít využívat zdraví prospěšné
potraviny na denní bázi s přirozeně účinnou
silou proti rakovině a jiným závažným
onemocněním.Každý člověk by si měl svobodně a z
dostatkem informací zvolit pro sebe ten zde
představuje způsob léčby a zvážit všechny
jeho žádoucí a nežádoucí účinky.
TOP 21 zásaditých potravin: Brání rakovině, obezitě i nemocím srdce
1. Okurka - obsahuje přes 90% vody. Dodává pokožce zdravý a mladistvý vzhled.
2. Meloun - patří mezi výborné čističe těla a jeho pH se pohybuje kolem 8,5. Přidejte si tuto superpotravinu do jídelníčku a vychutnávejte si ho vždy čerstvý. Platí to o všech melounech - žlutých, oranžových, zelených nebo klasických červených.
3. Pohanka - pokud stále ještě konzumujete pšenici, je to zřejmě proto, že jste ještě neobjevili pohanku. Její výživné látky zvyšují energii a udržují pocit zasycení po celý den. Pohanka posílí vaše srdce a udrží optimální zdraví celého kardiovaskulárního systému.
4. Olivový olej - zřejmě jste již slyšeli o zdravotních účincích olivového oleje. Opakování je však matkou moudrosti. Olivový olej obsahuje větší množství vitamínu E a mononenasycených mastných kyselin než jakákoliv jiná potravina.
5. Lněná semínka - tato semínka jsou výrazně zásaditá, mají vysoký obsah vlákniny, vitaminu E a také se vyznačují silnými protizánětlivými účinky. Kromě toho se cení i jejich schopnost snižovat návaly horka u žen po menopauze.
6. Avokádo - je plné mononenasycených tuků, které posilují srdce.
7. Banány - výborná superpotravina plná výživných látek.
8. Bobulovité ovoce - jahody, maliny, ostružiny či borůvky obsahují velmi mnoho antioxidantů.
9. Mrkev - má mnoho betakarotenu, který zlepšuje zrak.
10. Česnek - silné antibiotikum a výrazná schopnost snižovat krevní tlak.
11. Brokolice - snižuje cholesterol.
12. Hrozny - obsahují mnoho vitamínů a antioxidantů. Výborné pro pacienty s vysokým krevním tlakem.
13. Ananas - dobrý na hubnutí, záněty, revma a bolesti kloubů.
14. Petržel - detoxikuje střeva a ledviny.
15. Citrony - nejúžasnější zásaditá potravina (ačkoli chuť má kyselou, v těle působí zásaditě). Brání chřipce, rýmě a nachlazení.
16. Růžičková kapusta - silné protirakovinné účinky.
17. Kysané zelí a ostatní fermentované potraviny - důležitým zdrojem probiotických bakterií pro vaše střeva.
18. Květák - výborná náhrada chleba.
19. Grapefruit - vysoký obsah vitamínů A a C. Pozor, může zesilovat účinek některých léků.
20. Špenát - dokonalá zelenina, která obsahuje ohromné množství vitamínů a minerálů.
21. Papája - přírodní projímadlo. Dobře odstraňuje z těla toxiny.